Markun kirje 061213
 

Markku Ollikainen     13.12.2006

Kojoogaoka 4-28, Minakuchi-cho,

Kooka-shi, Shiga-ken, 528-0073

JAPAN


Hyvää adventtiaikaa Japanista!

Japanissa on vielä menossa suomalainen syksy. Lämpötilat laskevat jo nollan tuntumaan, mutta lunta ei näy. Ei toisaalta ole vielä tarviskaan, koska lumentulo tukkii tiet ja muunkin elämän melko tehokkaasti. Samoin japanilaisissa asumisoloissa lumesta ei ole väliä, koska se tekee lisää vilua jo muutenkin vilpoiseen talvielämään.

Ylläolevassa kuvassa Kiotossa olevan Puhtaan veden –buddhalaistemppelin pääpappi on kirjoittanut tämänvuotiseksi kiinalaismerkiksi valitun ELÄMÄ-merkin. Ilmeisesti tällä pyritään painottamaan elämän merkitystä muuten elämänkielteisessä buddhalaisessa ajattelussa. Monet elämäänsä väsyneet, jopa lapset ovat saaneet koko kansan hereille. Uutta elämän motivaatio etsitään. Kansan johtajat yrittävät saada uutta puhtia kansaan muun muassa kansallistuntoa kohottamalla. Täytyy vain rukoilla ja jatkaa työtä, että ”Pyhitetty on Hänen Nimensä, Hänen valtakuntansa saa tulla ja Hänen hyvä tahtonsa tapahtuu myös Japanissa niin kuin taivaassa”.

Marraskuun 23.päivän lastentapahtuma keräsi kokoon 110 lasta ja aikuista. Laulua ja leikkiä, jossa kuitenkin asiaa mukana: olet Jumalan taideteos, luotu Jumalan edeltä valmistamaa tarkoitusta ja tekoja varten. Nuortenbändi soitti ja lauloi samoista asioista: Sinut on luotu rakastettavaksi. Nukketeatteri käsitteli Japanin kouluissa olevaa kiusaamis- ongelmaa, videolta katselimme oikukkaan muodin mukanaan tuomia ongelmia. Curry ja riisi kruunaavat tapahtuman kuin tapahtuman. Niin nytkin. Lasten ehtymätön luovuus tuli hyvin esille ilmapalloluomisessa: koirat ja muut eläimet syntyivät uskomattoman kätevästi.

Kiitimme Jumalaa elämästä ja tähänastisesta, rukoilimme siunausta jatkoon jokaiselle.

Marraskuun 27.päivän alkoi seurakunnan jouluohjelma. Pidämme lastentyön merkeissä tapahtumia eri puolilla työaluetta. Olemme olleet liikkeellä jo 8 joulukokouksen verran ja tavanneet 300 lasta. Juhlat jatkuvat aina joulukuun 25.päivään asti.

Tänäkin vuonna tuli pyyntö tulla kouluun pitämään joulua 3 luokan kanssa. Rehtori ja muut johtavat opettajat olivat mukana ja totesivat, että olipa valoisa kokemus. Tutustuimme joulukalenterin maailmaan ja vietimme joulua suomalaisittain. 24.päivän ohjelmassa olivat joulukuusen koristelu, joulusauna ja jouluruokaa. Joulupukkikin taisi käydä kovistelemassa: onko talossa kilttejä lapsia? Ja sitten nukkumaan. Kun kello löi jo viisi, teimme laulun tahdissa mahtavan rekiretken joulukirkkoon, jossa katselimme videolta 20 minuuttia ensimmäisen joulun tapahtumia. Seurat päättyivät lastenlauluun Hyvää syntymäpäivää Jeesus! Miten lie ollutkaan niin valoisa kokemus!

Joulukuun 10.päivän kansainvälisyystapahtumassa oli mukana myös opettajapariskunta Paavo ja Annaliisa Japanin suomalaiselta koululta. Paavo oli paistanut ruisleipää ja Annaliisa kakkua. Ne menivät kuin kuumille kiville. Tapasin monia entisiä ja uusia tuttuja. Veimme seurakunnan joululahjat noin 40 lapselle.

Joulujuhliminen jatkuu 16.päivä naapurikaupungissa Hinossa, jossa ei vielä ole kristillistä seurakuntaa. Kaupunki on aika pahasti pakanuutensa vallassa. Tunnetaanpa se jopa nimellä lähetyssaarnaajien hautausmaa. Jostakin syystä työ ei ole ollut helppoa kenellekään eri piireistä tuossa kaupungissa työtä tehneelle. Kuitenkaan yrittänyttä ei laiteta. Ja Jumalalle kaikki on mahdollista. Niinpä tänään olin yhdellä kaupungin koululla mainostamassa lauantain joulutapahtumaamme. Ja huomanna ja ylihuomenna lisää muualla samalla alueella. Olenhan nyt itsekin koulussa opettajana, joten kollegiaalisessa hengessä teen ”yhteistyötä” kirjavan opettajayhteisön kanssa.

Lapsiin kohdistuva rikollinen toiminta on saanut niin huomattavat mittasuhteet, että opettajat ovat todella varuillaan kaikkea tavallisuudesta poikkeavaa kohtaan. Minusta tuntuu, että tämä työnteko ei saattaisi olla näin mahdollista jokaiselle aitojapanilaiselle.

Ulkomaalaisena ja vieläpä koulutustasoltaan korkean Suomen kansalaisena ovet ovat auki hieman enemmän. Ennen varsinaista jakelua lapsille käyn tapaamassa rehtoria ja muita koulun edustajia. Tämänaamuisen koulun rehtori olikin oikein mukava mies. Hänellä on kuulema Koobessa kristitty sukulainen, jota menee tapaamaan jouluna!

Juhlat jatkuvat lastentarhoissa ja viimeksi rukoushuoneella eri työmuotojen merkeissä. Äitilapsipiiri, aikuisten kakkukerho, Suomikerho, Lastenjoulujuhla, Seurakunnan perhejoulujuhla, Sunnuntain joulupäiväkokous, englanninkielinen Christmas Party ja viimeisenä nuorten joulujuhla.

Muistamisiin rukoillen, että Jumalan asiat saavat edelleen edistyä, Hänen valtakuntansa saa tulla, Jeesus saa tulla!

Monien mahdollisuuksien avoimesta Japanista

Jeesuksen tulemuksen iloisessa odotuksessa siunausta toivottaen Markku Ollikainen