Markun kirje 0711

Markku Ollikaisen suomikirje Japanista

Syksy on vihdoin saapunut myös Japaniin. Tänään sataa vettä uuden vuodenajan malliin. Mutta...selvää on, että lämmintä on liikaa suhteessa menneisiin vuosiin. Maailmamme on muuttunut: lämpötilan nousu kertoo tietysti ihmiskunnan viimeisistä ongelmista, mutta optimistin ajatuksin myös sen suuren Kevään tulosta. Jeesus tulee!
Lokakuun alun gospelkonsertti oli hyvähenkinen tapahtuma. Hekisui-saliin saapui noin 80 ihmistä kuulemaan Makoto ja Yumiko Iwabuchia. Monia ensikertalaisiakin oli mukana. Teema oli ihmiselämän tapahtumat. Näkökulma ”Sydämen matka” antoi ajattelemisen aihetta: teot ja tapahtumat johtuvat sydämen ajatuksista ja päätöksistä. Mistä ne ajatukset tulivat, ovat saaneet alkunsa(?) on se kysymys. Jumala antakoon Hänen hyviä ajatuksiaan pahojen(=pitemmällä tähtäimellä hyviä tuloksia tuottamattomien) ajatusten sijaan. Muistamisiin rukoillen, että voisimme johtaa ihmisiä eteenpäin.
Lokakuun työntekijäpäivässämme puheenaiheeksi nousi muun muassa työntekijätilanne. Sisarten osuus seurakunnissa on huomattava, joten heidän joukostaan nousee myös työntekijöitä. Omaksi johtopäätöksekseni tuli ajatus: työtä on paljon työntekijöitä vähän, joten jokaisen kynnelle kykenevän täytyy tehdä työtä. Tavoitteena on toki Raamatun malli seurakunnasta ja sen rakenteesta, mutta sinne asti täytyy tehdä töitä meidän kaikkien vajavaisten voimin.
Sisaret kantavat vastuuta monesta eri työmuodosta myös Minakuchissa. Lasten ja nuorten työssä sisarten osuus on huomattava. Kotikokouksissa on mukana myös miehiä, mutta miesten työ- ja muiden kiireiden takia kodin ja seurakunnankin asioiden hoito jää helposti naisten vastuulle. Kotikokouksia on tätä nykyä 3 alueella, jonka lisäksi myös brasilialaisilla ja filippiiniläisillä on omat kokouksensa. Tavoitteena on, että he voivat oppia Raamattua ja rukoilla myös omalla kielellään, mutta pääsevät mukaan myös Japanissa olevan seurakunnan elämään japaniksi.
Bussilastillinen seurakunnan äiti-lapsipiiriläisiä kävi syksyn retkellä katsomassa kotieläimiä ja laskemassa liukumäkeä uudessä leikkipuistossa. Joulun lähestyessä voi vain todeta, että ”vanhakin näin nuortuu kuin lasna leikkimään”. Lapset ovat mukavia!
Hauska yksityiskohta: joulukuun alussa olemme menossa Ryuukoku(lohikäärme
laakso)-yliopistoon esittelemään Kananpoika-kerhoamme. Buddhalaisen yliopiston vapaaehtoiset kuulema haluaisivat auttaa! Tämän suunnan buddhalaiset olivat 400 vuotta sitten kristittyjen pahimpia vainoojia. Jumalalle kaikki on mahdollista.
Oma syksyn retkeni suuntautui Thaimaahan PAM-konferenssiin. Puheena oli transformation eli alueiden kokonaisvaltainen muuttuminen. Kristittyjen lisääntyminen saa aikaa myös ne muut koko yhteiskuntaa koskettavat muutokset. Nepalin uutiset ilahduttivat: tuossa hindumaassa on jo 500000 kristittyä. Pakistanin ja Afganistanin alueillakin työ edistyy. Afrikan terveiset olivat myös rohkaisevia: yhdestä maailman köyhimmistä maista Burkina Fasosta tehdään lähetystyötä kymmenien lähettien voimin!
Lähetystyö ei siis olekaan ensisijaisesti taloudellinen kysymys vaan Pyhässä Hengessä saatavan näyn kysymys. Jos ja kun Pyhä Henki saa ihmisen haltuunsa, siitä ihmisestä tulee seurauksena Jeesuksen todistaja. Taitaa tulla vielä sellainen todistaja, joka ei laske rahojaan tai ajattele muutenkaan mukavuuttaan. Jos Apostolien tekoja katselee, hän ei taida pelätä edes kuolemaa. Meillä länsimaiseen, mukavaan elämään tottuneilla taitaa olla hankalaa nousta edellä mainitun voimakkaasti etenevän työn tasolle.
Oma työni koulun, kaupungin ja läänin toimissa jatkuu. Vanhassa koulussa tehdään remonttia, että se kestäisi mahdollisen maanjäristyksen. Koeta omalta osaltani järisytellä ihmisiä ajattelemaan, lähtemään liikkeelle etsimään. Uskontokasvatusta voi harjoittaa, kun tekee sen viisaasti: jumalallisia ajatuksia voi aina esitellä. Jumalan viisaus kelpaa!
Kuukauden viimeinen viikonloppu meni Japanin suomalaisella koululla läänin tapahtuman merkeissä. Yöksi jäi 20 nuorta ja vanhempaa. Minäkin istuin juttelemassa pikkutunneille asti. Mieleeni tulivat vanhat teetupabussiajat. Mutta... nuorempia tarvitaan töihin!
Japanin suomalaisen koulun asioissa kävin sekä läänin että Ootsun kaupungin virastossa juttelemassa. Ystävällinen vastaanotto antoi uskoa tulevaisuuteen.
Kuun puolivälissä Suomesta on tulossa 52 koulutusyhtymä Lappia-ryhmän edustajaa. Käyn heidän oppaanaan Kiotossa. Vierailemme muutamassa ammattilukiossa Kioton koulutoimiston ystävällisellä avustuksella. Olin koulutoimenjohtajan kanssa Thaimaassa!
Tänään oli aiheena Kookan kaupungin kansainvälistymissuunnitelma, huomenna puheena on seurakuntaryhmämme asiat. Huomenna on myös haastattelu suomalaisesta koulutuksesta, toimivan yhteiskunnan jäsenten kasvattamisesta.
23.päivä on lastenfestivaali, jonka jälkeen alkaa kuukauden jouluohjelmamme. Koko alueen kattava yli 20 erilaista joulujuhlaa ovat iso ponnistus, mutta myös mahdollisuus.
Muistamisiin rukoillen, että Jumalan asiat saavat edelleen edistyä, Hänen valtakuntansa saa tulla, Jeesus saa tulla!

 Parhain terveisin ja siunausta toivottaen Markku Ollikainen