Markun kirje 2008/01
 

Markku Ollikainen 17.1.2007
Kojoogaoka 4-28, Minakuchi-cho,
Kooka-shi, Shiga-ken, 528-0073 JAPAN

Rauhantervehdys lumisateisen talvisesta Japanista!


Kuten kuvasta näkyy on tammikuun 17.päivä. 13 vuotta sitten olin lähdössä kotoa aamulla noin 15 minuuttia vaille 6. Ehdin juuri panna oven kiinni, kun tärinä alkoi. Maanjäristys! Katsoin sisälle: jatkuuko järistys, särkeekö se paikkoja, kaatuvatko hyllyt. Kattolamppu ainakin heilui uhkaavasti. Tilanne rauhoittui hetken päästä, mutta panin kuitenkin matkalla auton radion auki ja kuuntelin uutisia: Koobessa on ollut maanjäristys. Aluksi asia tuntui yhdeltä järistykseltä muiden joukossa, vaikka se tuntui meillä kaukana näin kovasti, mutta kun yhteydet alkoivat toimia, pikkuhiljaa uutisia alkoi tulla tuhoutuneesta Koobesta. Seurakunnan rukouskokous sai osan aina seuraavasta jälkijäristyksestä. Noin 7:30 vanha rukoushuone natisi liitoksissaan ja valitti vaivojaan. Maaperän railo toi järistyksen meille yli 100 kilometrin päähän. Kaikkiaan tuossa järistyksessä kuoli heti lähes 6500 ihmistä.
Kauniin näköinen Japani on rakennettu mustanpuhuvalle perustalle, monessa mielessä.
Joulukuu kului joulujuhlissa. Kaikkiaan sain pitää joulujuhlia noin 1500 ihmiselle. Viimeiset juhlat rukoushuoneella ja lastentarhoissa kuluivat jo yskiskellen: äänikin kuluu, kun sitä käyttää. Rukoushuonekin oli täynnä lapsia ja aikuisia eri juhlissa, mistä voimme kiittää Jumalaa. Ellei Hän anna vaikutusta Pyhän Henkensä kautta, ei kukaan lähesty Jeesusta. Jokainen ihminen, jolla on mielenkiintoa Jumalan suuntaan, on jo Jumalan ihmeteko, suurta armoa muuten pahan vallassa olevan maailman keskellä. Ihminen ei totisesti pelastu omien tekojensa kautta, vaan se on Jumalan armoteko. Muutama tuttuni ilmoittautui joulujuhlissa Alfa-kurssille, mistä lisää kiitosta Jumalalle. Koetan saada ohjelman käyntiin mahdollisimman pian. Viime vuoden oppilas haluaisi kasteelle.
Työryhmät ovat ahkeroineet eri työmuodoissa. Mm. rouvien kakkukerho lisää toimintaa, koska väki on lisääntynyt ja haluaisi lisätä myös tapaamiskertoja. Jumala johdattakoon kaikissa asioissa. Helmikuussa meillä on seurakunnan vuosikokous, jossa kiittelemme menneestä ja rukoilemme johdatusta uuteen vuoteen. Seurakunnassa tarvitaan ”hyvä henki”. Ihmissuhdeverkoston laatu on suoraan verrannollinen sillä ”kalastettavien” uusien jäsenten saavuttamiseen. Rikkinäisellä verkolla ei saa kaloja.
Viime vuoden kansainvälisyysfestivaali meni oikein mukavasti. Tapasin auttamaan tulleen Pirjo Siposen kanssa 3-400 ihmistä. Suomalaisen rekvisiitan lisäksi saimme tietysti evankelioida ja jakaa noin 100 lasten jouluhjaa, joissa tietysti mukana joululehtolehtinen.
Olen mukana kaupungin eri toiminnoissa, joten on helpompi saada käyttöön myös julkisia tiloja. Nyt on työn alla muutamia projekteja lasten ja nuorten parissa. Ensi viikolla tapaan luokallisen naapurilukion oppilaita, jotka tulevat ”kansainvälistymään”. Opettajakin on tuttu, joten saamme varmaan hyvän hetken. Samaan aikaan pitäisi valmistella kaupungin kansainvälisyysohjelman luonnosta yhdessä muutamien muiden kanssa. Ikinuori kun olen, niin saatan ehdottaa, että tekisimme kaupungistamme kristityn kaupungin. Rukoilkaa toki, että näin voisi tapahtua. Edellä mainitun Jumalan armon kautta kaikki on mahdollista.
Tänään oli neuvottelu maaliskuun ”opi maailman asioita”-kerhon ja sitä seuraavan kansainvälisyysseminaarin tiimoilta. Lapsille ja aikuisille voi siis puhua ja ystävystyä heidän kanssaan. Toisaalta lähetyssaarnaajan kanssa ystävystyminen on vaarallista☺ Voi vaikka joutua Jumalan rakkauden lumoihin ja muutosprosessiin!
Käyn maanantaina Shimodan koulussa ja menen auttamaan Yasun kaupungin (jolla suhteita Joensuun suuntaan) erään ala-asteen kansainvälistymisohjelmassa. Yasussa on ihmisoikeusluentokin vanhemmalle väelle. Uutena ideologisena haasteena tulee läänitasolla Kusatsun kaupungissa Korea-taustaisten aloittama monikulttuurikeskus. Lähetysväen tulee olla edes jollakin tavalla perillä erilaisiksi kulttuureiksi pirstoutuneen maailman sielunelämän kehityskuluista voidakseen auttaa ihmisiä pois noista ”isiltä peritystä tyhjänpäiväisestä elämästä”. Nuorisotoimiston työt alkavat ensi kuun puolella.
30.päivä saan 19-vuotiaan opetuslapsen Suomesta. Marianna Rissanen asuu Japanin suomalaisella koululla, mutta vierailee eri puolilla työaluettamme. Hän tulee muutamiksi kuukausiksi tutustumaan Japaniin ja täällä tehtävään työhön. Iso Kirja kouluttaa yhdessä Fidan kanssa lähetyshenkisiä ihmisiä eri puolille maailmaa. Muista heitä rukoillen!
Etkö lähtisi mukaan? Tarvitsemme ensi syksynä työtä pelkäämätöntä ihmistä/avioparia suomalaiselle koululle monitoimitehtäviin. Team Action-reittikin on auki jatkossakin!
Muistamisiin rukoillen, että Jumalan asiat saavat edelleen edistyä, Hänen valtakuntansa saa tulla, Jeesus saa tulla! 

 

Parhain terveisin ja siunausta toivottaen
Markku Ollikainen