Markun kirje 2008/04
 

Markku Ollikainen 26.3.2008
Kojoogaoka 4-28, Minakuchi-cho,
Kooka-shi, Shiga-ken, 528-0073 JAPAN

 

Rauhantervehdys keväisestä Japanista!

 

Säät ovat lämmenneet, mutta vielä pohjoisen kylmä tuuli saa aikaan hytinää aina luuytimiin asti. Lunta ei enää sada, mutta sanonta ”sankan shion”, joka tarkoittaa kolmea kylmää ja neljää lämmintä päivää viikon kulussa kuvaa todella hyvin nyt elettävää vuodenaikaa. Lämpimät päivät ovat olleet todella lämpimiä: On kuulema ollut ennätyslämmin kevät, joskus on ollut päivällä jo yli 20 astetta. Kesä ei varmaan häviä lämpötilojen puolesta, joten lämmintä riittänee kaikille tasapuolisesti.
Kuitenkin voimme elää iloiten tulevista: kirsikankukka-aika on tulossa muutaman viikon kuluessa. Kukka-aalto on jo liikkeellä etelän lämpimiltä saarilta. Suunnittelemme omaa äitilapsipiirin hanami- eli kukkienkatseluretkeämme huhtikuun puolivälin paikkeille. Jeesus auttakoon, että vauvoista eläkeläisiin sairastavat pääsevät mukaan uuteen kevääseen.
Maaliskuu on ollut remontinkorjuuta. Yhä vielä rukoushuoneen etuseinä on sinisten suojapeitteiden alla, mutta vanhat rappaukset on pudoteltu pois ja uuden pinnan tekeminen alkaa. Teen vapaina hetkinä seinän pohjatöitä ammattimiehiä varten, rappauksen korjailua, ilmastoinnin uusimista ja niin edelleen. Harrastuksia nämäkin. Ensi viikolla alkaa uuden seinän teko, joka antaa uuden ilmeen koko rakennukselle. Jumala auttakoon, että uudistus ulottuu myös seinien ja siellä kokoontuvien ihmisten sisäpuolelle.
Kuukauden alussa oli kansainvälisyystapahtuma. Lapsia ei ollut liikaa, vaikka ilmoitukset menivät koko kaupungin ala-asteille. Ilmeisesti maaliskuussa loppuva kouluvuosi ja tilivuosi pidättelivät sekä lapsia että aikuisia muualla. Pesäpalloa pelasimme aikamoisessa tuulessa, joten flunssa iski saatuaan hyvän tilaisuuden. Brasilialais-japanilainen elokuva ja sen jälkeinen keskustelutuokio sai paikalle alan ammattilaisia ja julkishallinnon edustajia. Näissä hetkissä saa hyviä hengellisiä juttutuokioita entisten ja uusien tuttujen kanssa. Huhtikuun puolella on kansainvälisyysyhdistyksen hallituksen kokous, jossa katselemme näitä menneitä ja tulevia toukokuun vuosikokousta varten.
Shiga-läänin tasollakin kansainvälistyminen oli taas puheenaiheena: ulkomaalaisten lasten koulutusongelmat olivat esillä läänin järjestöjen tapaamisessa. Minakuchin seurakunta ja sen lapsi- ja ulkomaalaistyö on näet rekisteröity näihin julkishallinnon elimiin. Olin näiltä tiimoin juuri oman alueemme eräällä julkisella salilla pitämässä lasten ja äitien musiikki- ja liikuntatapahtumaa. Vanha sananlasku: Kun kerran keksitään, niin aina arvellaan, pitää paikkansa myös näissä asioissa. Nyt perjantaina on määrä mennä tutustumiskäynnille kaupunkimme nuorisotyötä tekevien luo. Kaupungin koulukuraattori ja rukoushuoneemme vieressä olevan yläasteen vararehtori kertovat tilanteesta tuossa ikäryhmässä. Läänin nuorisotoimiston toimintamme on siirtämässä työn painopistettä entistä nuorempaan ikäryhmään, joten suunta on ongelmakeskeisyydestä ennaltaehkäisevään toimintaan. Ensi askeleet on tarkoitus ottaa juuri tässä omassa asuinkaupungissani. Lauantaina on Kusatsussa monikulttuurikeskuksen avajaiset, jonne olen myös menossa mukaan. Lahjaksi on tarkoitus viedä muutamille keskeisille henkilöille Rick Warrenin 5 elämää ohjaavaa periaatetta. Päämäärätietoinen eläminen ei ole kuulunut japanilaisen yhteiskunnan vahvuuksiin – on vain oltu olemassa pitkän historian jatkumona. Nyt siis vain kaikille hyviä päämääriä! Rukoilemisiin!
Eilen oli asuinkaupunkini kansainvälisyyssuunnitelmaa tehneiden illallistilaisuus. Mukavaa ja tuttua joukkoa. Hieno tilaisuus kertoa sitä parhainta uutistakin. Paikallisen buddhan papin kiinalainen vaimokin on mukana. Hän kehui minua, että osaan kuulema auttaa häntä hahmottamaan Aasian uskonnollista kokonaisuutta. Kehuin ensin japanilaisten buddhalaisten kovaa työtä saada valaistus- eli henkimaailmakokemuksia ja kerroin sitten, miten päästä etenemään edelleen tässä kokemisessa aina varsinaiseen Jumalaan asti: pyytämällä Jeesusta avuksi. Saa nähdä mitä hänen miehensä tästä opetuksesta arvelee. Saimme vuoden työn tuloksena liki 20 sivuisen paketin täynnä ajatuksia miten sekä japanilainen että ulkomaalainen väestönosa voisi päästä uusin ajatuksin uudenlaisen, kaikkien yhteisen yhteiskunnan luomiseen. 18. päivä tuo toimi- kunnan työn tulos luovutettiin kaupunginjohtajalle. Tehtävä jatkuu vielä ainakin vuoden.
Seurakunnassa on menossa alfakurssi, tänään tuli taas uusia äitejä ja lapsia mukaan Kananpoikakerhoon. Hamamatsussa oli 19.-21.päivinä pohjoismaisten lähetysten työn tuloksena syntyneiden seurakuntien työntekijöiden konferenssi. Suomalainen Musica Gloria -kuoro aloitti pääsiäiseen sopivasti ristin ja taivaan teemoilla. Baptistipastori Akira Satoo puhui armollisesti ja myönteisesti, uskonhenkisesti tulevaisuuteen suuntautuvasta seurakuntatyöstä. Olemme saaneet hyviä eväitä. Jumala on ja tekee – siksi mekin.
Muistamisiin rukoillen! Muutamin työterveisin ja kevään siunausta toivottaen

Markku Ollikainen