Markun kirje 2008/10

Markku Ollikaisen lähetyskirje Japanista 

Markku Ollikainen 1.10.2008
Kojoogaoka 4-28, Minakuchi-cho,
Kooka-shi, Shiga-ken, 528-0073 JAPAN


Rauhantervehdys syksyyn kääntyneestä Japanista!

Tänään aurinko tuli esiin sateisten ja kylmien päivien jälkeen. Sää muuttui kesäisestä, jopa kuumasta hetkessä Japanin marraskuun kylmyydeksi. Ilmaston lämpeneminen näkyy kuulema Japanin pohjoispuolella suoraan lännestä itään puhaltaneiden tuulien muutoksessa. Kauden tuulet puhaltavat nyt kiemurrellen maan yli aiheuttaen sään yllätys- muutoksia mukaan lukien hurjat sateet ja kylmät kaudet.
Tämän päiväinen äitilapsi-piiri oli myös aurinkoinen tapahtuma. Vauvat ja muut taapertajat ovat todella autuaallisia hymyilijöitä, jos ovat kaikenikäisetkin lapset ja nuoret suloista joukkoa. Ensi viikolla minut on tilattu yhden pikkuystäväni 1-vuotissynttäreille laulamaan ja soittamaan. Nuoripari haluaa pitää juhlat nuorekkaasti varaston vintillä.

Elokuun viimeisenä päivänä saimme seurakuntana viettää juhlahetken, kun 3 uutta Jeesuksen seu- raajaa otti kasteen Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. Kaunis paikka ja hyvä sää antoivat hienot puitteet tuohon hetkeen. Monta päivää jatkuneet sateet häipyivät pois ja yllämme oli pilvetön taivas. Maanantaina satoi taas...! Jumala todella vastaa rukouksiin! Halleluja voidaan tunnistaa japaniksi, joka tarkoittaa ”kirkastuu, tulee hyvä sää”! Muistakaa rukoillen Joselio Kawaminamia, Paulino Kasugaa ja Rumiko Itoota, että he saavat elää ylösnousemuselämää Jumalan avoimen taivaan alla. On valitettavaa, että Minakuchi on maaseudun muuttotappioaluetta: samana päivänä pidimme lähtöjuhlaa hienosti yhdessä työtä tehneelle perheelle, joka muutti Nagoyan alueelle.
Syyskuun alusta alkoivat myös monet muut toiminnot. Kaupungin kansainvälisyysseuran vastuut omalta osaltani ovat Kiina-aiheinen kansainvälisyys-/kielikurssi lokakuussa(5 kertaa) ja kansainvälisyysseminaari marraskuussa. Yleisteemana on näköalan laajentaminen maailmanlaajuiseksi. Oma toiveeni on tietysti, että näköala laajenee aina taivaan valtakuntaan asti. Muistakaa huomenna alkavaa kurssia rukoillen. Opettajana on kiinalainen tuttuni, joka on sattumoisin myös buddhalaistemppelin papin vaimo.
Käyn edelleen myös ala-asteella. Esittelen nyt koulussa Suomea ja hieman kristillistä näkökulmaa koko maailmaan ja sen menoon. Tapasin juuri eilen junassa luokallisen entisiä oppilaitani, jotka olivat matkalla Kiotoon yläasteen kouluretkelle tutun englanninopettajan kanssa. Ihmissuhteiden rakentaminen kannattaa. Meillä oli hauskaa ja sainpahan pitää jonkinasteista hengen opetusta myös koko junavaunulle.
Kävin elokuussa Kiotossa koulutoimiston vieraana puhumassa 6 yläasteen opettajille ihmisenä kasvamisesta, oikeudesta olla ihminen. Marraskuussa on tulossa uusinta erään yläasteen oppilaiden vanhemmille. Muistamisiin rukoillen! Koulutyössä saattaa olla tulossa lisäavauksia, koska yhteiskunnallisten/elämänkatsomuksellisten aineiden opettajaystäväni on valittu tämän erityisaineen läänin tason yhteisön puheenjohtajaksi.
Kookan kaupungissa on alkanut läänin nuorisotoimiston tapahtumien järjestely. Kaupungin alueella toimivat järjestöt, kaupungin virastot, koulutoimisto ja yksilöt ovat muodostaneet toimikunnan, joka valmistelee marraskuun ja joulukuun nuorisotapahtumia. Näillä pyritään auttamaan syrjäytyneitä nuoria pääsemään taas elämään kiinni ja löytämään mahdollisuuksia ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Tällä tavalla kristillinen seurakuntakin on mukana vaikuttamassa. Ensi vuonna toiminta alkaa myös Oomihachimanin kaupungissa, mutta toiminta Kookan kaupungissa kehittynee edelleen.
Kaupungin uuden kansainvälistymissuunnitelman hiominen on myös jatkunut. Tavoite on ehtiä mukaan ensi vuoden budjettiin. On hienoa, että tähtäimessä ei ole monikulttuuri-ajatteluun perustuva, vaan uuteen, entisiä kulttuureita parempaan yhtenäiskulttuuriin tähtävää toiminta-ajatus. Kaikki kaupunkilaiset, japanilaiset mukaan lukien joutuvat tutkimaan nykykulttuuriaan ja miettimään miten siitä päästään eteenpäin parempaan yhteiseen kulttuuriin. On hienoa, kun ihmisiä saa henkisesti liikkeelle valmiiksi koetusta kulttuuriympäristöstään etsimään ja siksi myös löytämään! Katso Mt7:7-11!
Sunnuntaina alkaa alfakurssi uudelle etsijälle, ehkäpä koko perheelle. Marraskuussa on tulossa seurakunnan lastentapahtuma ja siitä alkaa alueen kattava jouluohjelmamme...
Mutta....hengellisiä työntekijöitä, ihmisten johdattajia, hengellisiä isiä ja äitejä tarvittaisiin! Japani on näet hengellisiltä lähtökohdiltaan pimeä pakanamaa. Syyskuussa oli suomalaistaustaisen ryhmämme työntekijäkokous Minakuchissa, samoin lähettien kokous Ujissa. Ensi vuonna Suomeen siirtyy 6 lähettiä. Jäljelle jää 5 lähettiä. Sama harvennus tapahtuu myös japanilaisella puolella: ikääntyminen rajoittaa työntekoa, vaikka paikka ei vaihdu. Nuoria, uuden sukupolven tavoittavia työntekijöitä tarvitaan kipeästi. Rukoilkaa yhdessä kanssamme, että Jumala saa nostaa ja lähettää Hänen valitsemiaan ja valtuuttamiaan Japanin yhä enemmän avautuvaan työhön.

Yhteisessä työssä siunausta toivottaen 

Markku Ollikainen